2020
Voňavé kratochvíle
 

 


2019
Barevné posvícení







2018
Vánoční kouzlení

 




2017
Bezlepkové recepty





2016
Rodinné recepty






2016
Zámecké cukroví




2015
Sváteční cukroví




2014
Vánoční cukroví

NOVINKY

arr3CUKETOVÁ BUCHTA S TVAROHOVOU NÁPLNÍ – VIDEORECEPTVloženo 12. 7. 2020 ... arr3Pečení v pořadu DOBRÉ RÁNOV úterý 14. 7. 2020 budu péct v pořadu DOBRÉ RÁNO koláče s ovocem. Recepty budu vybírat z letní... arr3HROZNOVÝ ZÁVIN – VIDEORECEPTVloženo 21. 6. 2020 ... arr3KOLEDNICKÝ KOLÁČ – VIDEORECEPTVloženo 14. 6. 2020 ... arr3OŘECHOVÉ ŘEZY S CAPPUCINEM – VIDEORECEPTVloženo 5. 6. 2020 ... arr3NOVINKY V PRODEJI! Čtyři nové tituly z Helenčina pečení: VOŇAVÉ KRATOCHVÍLE – letní stojánková kuchařka. Zjistit... arr3BISKUPSKÉ ROHLÍČKY – VIDEORECEPTVloženo 8. 5. 2020 ... arr3BÁBOVKA S NUTELOU – VIDEORECEPTVloženo 24. 4. 2020 ... arr3KNIHY NAŠEHO NAKLADATELSTVÍNově nabízím na mém webu možnost koupě knih z našeho nakladatelství. Jedná se o české a frankofonní... arr3GRILIÁŠOVÉ KOSTKY – VIDEORECEPTVloženo 3. 4. 2020 ... arr3PLATBA ON-LINE KARTOUV e-shopu je možno využít platbu kartou. ...


 

 

ANKETA

Co pečete nejraději?

Koláče 30% Řezy 30% Cukroví 28% Dorty 12%

Malá nápověda

 

 

Malá nápověda k pečení

Před každým pečením si načrtnu plán, kdy a co budu péct a samozřejmě si nakoupím potřebné suroviny, naloupu a pomelu oříšky, mandle spařím a zbavím slupky, nezapomenu na zdobení.

Kuchyňský robot přípravu cukroví neuvěřitelně zrychlí a usnadní. Umíchá jak tuhá těsta (linecké, ořechové apod.), tak i krémy, těsta na korpusy i kynutá těsta. Všechny suroviny k přípravě těsta navážím přímo do mísy a robot zapnu. Než si připravím suroviny na další recept, je těsto hotové. Stačí skutečně pár minut.

Hladkou mouku vždy proseju, těsto je pak nadýchanější a křehčí.

Těsto před vyvalováním nechávám v lednici minimálně 2 hodiny uležet. Pokud peču více druhů, připravím všechna těsta najednou a peču až následující den. Těsto rozvaluji mezi dvěma většími mikroteny na výšku 2–3 mm a podle potřeby podsypávám hladkou moukou.

Kokos je lepší do těsta nejprve rozmixovat. S těstem se pak velmi dobře pracuje a vykrajované tvary jsou po okrajích krásně hladké.

Cukroví peču na plechu vyloženém pečicím papírem a vždy v předem vyhřáté troubě. Během pečení troubu zbytečně neotevírám, aby teplota neklesla. Každá trouba peče jinak. Ve své horkovzdušné troubě peču při 180–190 °C (středně vyhřátá trouba) a při 140–150 °C (mírně vyhřátá trouba). A vždy peču dva plechy cukroví najednou.

Cukroví mám ráda, když je drobných tvarů. Proto kupuji vykrajovátka menších rozměrů – kolečko hladké, vroubkované 3,5 cm, hvězdička 4 cm, slzička 3 x 4,5 cm, stromeček 4,5 x 4 cm, vějířek 5 x 4,5 cm, měsíček 4 x 3 cm, obdélníček 4 x 2 cm, oválek 4 x 2,5 cm atd. Formičky používám nejčastěji ve tvaru rohlíčku 6 x 3 cm, košíčku 4 a 4,5 cm a ořechu 4 x 3,5 cm.

Formičky plním těstem asi do dvou třetin. Ve formičce musí zůstat důlek, aby se při pečení těsto nevyboulilo. Špatně by se potom plnilo.

Na vodní lázeň používám dvě širší nádoby. Do větší z nich naleji vodu tak, aby dno menší nádoby bylo v ní ponořeno asi 2 až 3 cm. Menší nádoba se nesmí dotýkat dna nádoby větší. Ingredience se ve vodní lázni jen rozehřívají nebo šlehají. Pokud připravujeme čokoládovou polevu, voda nesmí vařit. Šleháme-li vejce s cukrem na krém nebo bílky na sněhové pečivo, voda vařit může, ale dávám vždy pozor, aby nestříkala do připravované hmoty.

Na okapání čokoládové polevy používám mřížku. Vrchní části cukroví nechám na mřížce zaschnout, na spodní části nastříkám krém a teprve potom slepuji obě části k sobě.

Na stříkání čokolády používám sáčky na zdobení perníčků, které mají pevnou a úzkou špičku. Čokoláda musí být vlažná. Pokud jsme v ní už namáčeli cukroví, je vhodné ji přecedit, aby se neucpala špička sáčku.
U každého receptu uvedeného v kuchařkách uvádím počet kusů jedné dávky. Tato čísla jsou pouze orientační. Zatímco jedné cukrářce se podaří udělat 100 kousků, jiná jich zvládne 115 a další třeba jen 90. Každá z nás má přece k dispozici jiné velikosti vykrajovátek, tvoří různě velké cukroví.

Pokud do piškotového těsta přidávám kakao, vždy ho proseju a smísím s moukou. V těstě se potom netvoří hrudky.

Nádoba určená ke šlehání bílků musí být dokonale čistá, beze stop po mastnotě, aby se sníh krásně ušlehal do tuha. Také dáváme pozor na to, aby v bílcích nebyl kousek žloutku.

Když do piškotového nebo třeného těsta přidávám rozinky nebo kandované ovoce, před vmícháním do těsta je obalím v hladké mouce. Pak neklesají na dno.

Při pečení piškotového těsta troubu zpočátku vůbec neotvírám, může se totiž stát, že těsto vůbec nenaskočí.

A jak poznám, že je piškotové těsto už upečené? Stačí se podívat. Když těsto odstává od kraje plechu nebo formy, je hotovo. Lze také zatlačit prstem do těsta, když se vrátí zpět, můžeme plech z trouby vytáhnout. Vpíchnutím dřevěné špejle do těsta se přesvědčím, jestli je řádně propečené. Těsto se na špejli nesmí lepit.

Pod čokoládovou polevu namažu piškot nejprve marmeládou, abych nejen ucpala póry, ale i zarovnala povrch těsta.


banner
ZjQyZTI