2021 / březen
Velikonoční mámení





2020
Voňavé kratochvíle
 
 
 


2019
Barevné posvícení







2018
Vánoční kouzlení

 




2017
Bezlepkové recepty





2016
Rodinné recepty






2016
Zámecké cukroví




2015
Sváteční cukroví




2014
Vánoční cukroví

NOVINKY

arr3Tvarohový koláč s křupavou posypkou / Videorecept15. 4. 2021 zveřejněn nový videorecept. Tvarohový koláč s křupavou posypkou. ... arr3UVIDÍME SE V OLOMOUCI V ŘÍJNUMoravský cukrářský šampionát 23. a 24. října 2021, výstaviště Olomouc, pavilon E. Budu tam i s... arr3Krémové karamelové řezy / Videorecept2. 4. 2021 zveřejněn nový videorecept. Krémové karamelové řezy. ... arr3Recenze ke knize Velikonoční mámeníRecenzi si můžete přečíst tady.... arr3Velikonoční makové věnečky / Videorecept18. 3. 2021 zveřejněn nový videorecept. Velikonoční makové věnečky. ... arr3Mazanec / Videorecept13. 3. 2021 zveřejněn nový videorecept. Mazanec. ... arr3Novinky roku 2021 - v prodeji!Od 5. 3. 2021 je možné na webu Helenčino pečení objednat tyto novinky: VELIKONOČNÍ MÁMENÍKokosové... arr3Jarní kytka – silikonová formička – NOVINKA!Inspirace na zdobení velikonočního cukroví. Formičku lze koupit na této stránce. ... arr3UVIDÍME SE NA SVATÉM HOSTÝNĚ V SRPNUKuchařská pouť 7. srpna 2021. Budu tam i s kuchařkami HELENČINO PEČENÍ. TĚŠÍM SE NA VÁS! ... arr3Makové oříšky / Videorecept6. 2. 2021 jsem vložila nový videorecept. Makové oříšky. ... arr3Pečení v pořadu DOBRÉ RÁNO 6. 1. 2021 jsem v pořadu Dobré ráno pekla moučníky ze surovin, které nám zůstaly z vánočního... arr3PEČENÍ SVATEBNÍHO CUKROVÍ / VIDEOV září 2020 jsem pekla dceři na svatbu. Přípravu cukroví jsem z části zdokumentovala a vy se můžete...


 

 

ANKETA

Co pečete nejraději?

Koláče 32% Řezy 29% Cukroví 28% Dorty 12%

» Pořad DOBRÉ RÁNO 21. 10. 2020



Ve středu 21. října jsem pekla v Dobrém ránu dobroty s medem.

Všechny recepty jsou ze sešitu MEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ.

Makové řezy

Ingredience

400 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
100 g tekutého medu
3 lžíce mléka
50 g mletého máku
½ kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli

Náplň

200 g švestkových povidel
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g tekutého medu
100 g mletého máku
80 ml mléka

Dokončení

1 vejce
moučkový cukr

Postup

Vypracujeme těsto a rozdělíme na 3 díly. Každý vyválíme na pečicím papíru o velikosti plechu. Jeden díl i s papírem položíme na plech.

Smícháme povidla, med, mák, mléko, moučkový a vanilkový cukr. Na těsto rozetřeme polovinu této náplně. Na náplň pak položíme druhé vyválené těsto a potřeme zbytkem náplně. Nakonec položíme třetí díl těsta. Povrch propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.

Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut. Po upečení koláč pocukrujeme.

rozměr plechu 38 x 26 cm, 180 °C

Medovníčky

Ingredience

520 g hladké mouky
120 g másla
150 g moučkového cukru
100 g medu
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
½ lžičky mleté skořice

Krém

1 plechovka slazeného zahuštěného mléka
300 g másla
rum podle chuti

Dokončení

švestková povidla
mleté vlašské ořechy
čokoládová poleva tmavá

Postup

Zpracujeme těsto, které necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout.
Asi 100 g těsta vyválíme a upečeme. Upečený kus těsta rozdrtíme a smícháme s ořechy.

Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 3,5 cm. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

Den předem uvaříme zahuštěné mléko v plechovce. Vaříme 2 hodiny, ponořené ve vodě. Máslo vyšleháme do pěny. Po lžících přidáváme zkaramelizované mléko. Krém ochutíme rumem. (Místo karamelového krému můžeme použít krém máslový).

Slepujeme vždy 3 kolečka. Dvě kolečka slepíme povidly. Nastříkáme krém a položíme třetí kolečko.

Mini dortíčky dáme ztuhnout do lednice, aby se s nimi lépe manipulovalo. Okraje potřeme krémem a obalíme v drti z ořechů a upečeného medového těsta.

Povrch zdobíme čokoládovou polevou.

180 °C

Plněné peřinky

Ingredience

500 g hladké mouky
100 g medu
150 g moučkového cukru
100 g másla
2 vejce
1 lžička jedlé sody
4 mleté hřebíčky
1 mletý badyán
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice

Náplň

200 g mletých vlašských ořechů
10 g jemného kukuřičného škrobu
100 g moučkového cukru
50 g kandované pomerančové kůry
50 g kandované citronové kůry
3 vejce

Dokončení

1 vejce
moučkový cukr

Postup

Máslo rozpustíme a med ohřejeme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme v chladu 1 až 2 dny odpočinout.

Rozdělíme na polovinu a každou zvlášť vyválíme.

Smícháme ořechy, vejce, cukr, škrob a rozmixovanou kandovanou kůru. Náplní potřeme jeden díl vyváleného těsta. Přikryjeme druhým vyváleným těstem. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem.

Rádýlkem nakrájíme čtverečky asi 3,5 x 3,5 cm.

Na plech vyložený pečicím papírem přenášíme pomocí cukrářské špachtle, kterou si vždy omoučíme, aby se na ni těsto nelepilo.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.

Po vychladnutí můžeme lehce pocukrovat.

180 °C

NzNmMTEwMT