Ve středu 21. října jsem pekla v Dobrém ránu dobroty s medem.
Všechny recepty jsou ze sešitu MEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ.
Makové řezy
Ingredience
400 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
100 g tekutého medu
3 lžíce mléka
50 g mletého máku
½ kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
Náplň
200 g švestkových povidel
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g tekutého medu
100 g mletého máku
80 ml mléka
Dokončení
1 vejce
moučkový cukr
Postup
Vypracujeme těsto a rozdělíme na 3 díly. Každý vyválíme na pečicím papíru o velikosti plechu. Jeden díl i s papírem položíme na plech.
Smícháme povidla, med, mák, mléko, moučkový a vanilkový cukr. Na těsto rozetřeme polovinu této náplně. Na náplň pak položíme druhé vyválené těsto a potřeme zbytkem náplně. Nakonec položíme třetí díl těsta. Povrch propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut. Po upečení koláč pocukrujeme.
rozměr plechu 38 x 26 cm, 180 °C
Medovníčky
Ingredience
520 g hladké mouky
120 g másla
150 g moučkového cukru
100 g medu
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
½ lžičky mleté skořice
Krém
1 plechovka slazeného zahuštěného mléka
300 g másla
rum podle chuti
Dokončení
švestková povidla
mleté vlašské ořechy
čokoládová poleva tmavá
Postup
Zpracujeme těsto, které necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout.
Asi 100 g těsta vyválíme a upečeme. Upečený kus těsta rozdrtíme a smícháme s ořechy.
Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 3,5 cm. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
Den předem uvaříme zahuštěné mléko v plechovce. Vaříme 2 hodiny, ponořené ve vodě. Máslo vyšleháme do pěny. Po lžících přidáváme zkaramelizované mléko. Krém ochutíme rumem. (Místo karamelového krému můžeme použít krém máslový).
Slepujeme vždy 3 kolečka. Dvě kolečka slepíme povidly. Nastříkáme krém a položíme třetí kolečko.
Mini dortíčky dáme ztuhnout do lednice, aby se s nimi lépe manipulovalo. Okraje potřeme krémem a obalíme v drti z ořechů a upečeného medového těsta.
Povrch zdobíme čokoládovou polevou.
180 °C
Plněné peřinky
Ingredience
500 g hladké mouky
100 g medu
150 g moučkového cukru
100 g másla
2 vejce
1 lžička jedlé sody
4 mleté hřebíčky
1 mletý badyán
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice
Náplň
200 g mletých vlašských ořechů
10 g jemného kukuřičného škrobu
100 g moučkového cukru
50 g kandované pomerančové kůry
50 g kandované citronové kůry
3 vejce
Dokončení
1 vejce
moučkový cukr
Postup
Máslo rozpustíme a med ohřejeme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme v chladu 1 až 2 dny odpočinout.
Rozdělíme na polovinu a každou zvlášť vyválíme.
Smícháme ořechy, vejce, cukr, škrob a rozmixovanou kandovanou kůru. Náplní potřeme jeden díl vyváleného těsta. Přikryjeme druhým vyváleným těstem. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
Rádýlkem nakrájíme čtverečky asi 3,5 x 3,5 cm.
Na plech vyložený pečicím papírem přenášíme pomocí cukrářské špachtle, kterou si vždy omoučíme, aby se na ni těsto nelepilo.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
Po vychladnutí můžeme lehce pocukrovat.
180 °C