S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “OK” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Tyto webové stránky lze procházet také v režimu, který neumožňuje sbírání osobních údajů. Používání cookies můžete na svém počítači zakázat.


 

 

AKČNÍ CENA

běžná cena 387,00 Kč (17,42 EUR)
cena 290,25 Kč (13,06 EUR)
skladem

Pečení, recepty » Otázky a odpovědi
Otázky a odpovědi

 


 

Chci se zeptat, jak se barví bílá čokoláda? Je třeba barvu napřed nahřát a potom přidat do čokolády? Nevím jak mám postupovat. Děkuji.

Bílá čokoláda se barví olejovými barvičkami. Jiné barvy nejsou vhodné. Pokud ji obarvíte např. gelovými, tak bude vypadat jako sražená.
Čokoládu rozehřejete a do ní dáte párátko, na které jste nabrala trochu barvičky a obarvíte. Barvičky jsou tekuté.
S barvičkami velmi opatrně, hodně barví, takže stačí opravdu malé množství.




Chci se zeptat z knihy Vánočního cukroví na důlkové koláčky – pečou se už i s marmeládou a ořechem nebo se to plní až po upečení?

Pečou se naplněné marmeládou a ořechem.




Dobry den, chci se zeptat jestli posilate zasilky taky i na Slovensko. Dekuju. Marianna

Dobrý den, ano, posílám i na Slovensko.




Včera jsem pekla arašídové ježky, i když jsem formičku namáčela do mouky, přesto šly ježci špatně vykrajovat. Poradíte nějaký jiný fígl nebo čím to mohlo být. Alena

Formičku v místě kde je čumáček mírně roztáhněte.

 




Z jaké bezlepkové směsi jste pekla? (V kuchařce Helenčino pečení / Bezlepkové recepty)

Používala jsem převážně Jizerku.




Na videu jsem viděla, že medové kornoutky vkládáte do kovových kornoutků. Je to nutné? Marta

Kovové kornoutky nejsou úplně nutné.
Jde to i takto:
1. Upečené těsto stočíte, na spoj pořádně zatlačíte a necháte vychladnout. Pokud se stane, že se kornoutek rozlepí, tak se nic neděje, protože až ho budete plnit krémem, tak ty spoje dáte k sobě. Budou držet, protože budou slepené krémem.
2. Stačí, pokud máte doma kovové trubičky na kremrole. Do nich můžete stočený horký kornoutek z části vložit a v nich nechat vychladnout.




Mám Vaše Vánoční pečení a některé recepty jsem úspěšně vyzkoušela. Ovšem dnes jsem narazila – marcipánové mušličky jsem z formičky prostě nevyklepla ani jednou. Několikrát jsem si celý recept včetně postupu přečetla, ale vyklepávání z formičky nešlo. Netuším, kde jsem udělala chybu a docela mě to mrzí, protože jsem se tímto výborným a na pohled velmi krásným cukrovím chtěla pochlubit. Jinak Vaše publikace je velmi pěkně a přehledně zpracovaná, věnovala jsem ji i své kamarádce.

Musíte z těsta udělat kuličky, obalit v moučkovém cukru, oklepat přebytečný cukr a pak vložit do formičky. Jdou krásně vyklepnout. Těsto musíte zpracovat hned. Nenechávat odpočinout. Držím palce, marcipánové mušličky jsou opravdu výborné. Na videorecept se můžete podívat tady.

 



Měla bych dotaz k jednomu z Vašich receptů. Jedná se o oříškové důlkové koláčky z knížky Zámecké cukroví. Co tím myslíte – bramborová mouka? Jitka.

Jedná se o bramborový škrob – Solamyl, který koupíte v každých potravinách.

 




Může být do krémového šlehačkového řezu normální smetana 33%, místo rostlinné šlehačky? Vlasta

Můžete použít i živočišnou šlehačku, ale musíte přidat ztužovač. Rostlinná je lepší v tom, že ztužovač není třeba, drží krásně bez něj a vydrží i několik dnů a „nespadne“.




Mám dotaz na ornamentky. Na potahovou hmotu je psané, že se má potřít na sucho nějakým třpytivým práškem. Je to nutné a popřípadě jakou barvu použít. Vendula

Aby se potahová hmota třpytila, používáme k dekoraci potravinářské prachové barvičky, které se vyrábí buď bez lesku, nebo s leskem. Nanáší se na hmotu pomocí suchého štětce. Pokud barvičku nemáte, tak není nutné ji na Ornamentky použít, ale s barvičkou cukroví vypadá mnohem zajímavěji.

 



Prosím paní Heleno, jak děláte polevu – čokoládovou? Květa

Čokoládu na vaření nebo polevu v pecičkách se ztuženým tukem dám do vodní lázně – velmi zvolna rozpouštím, nesmí pod tím vařit voda a promíchám metličkou. Na řezy přidám do polevy trochu oleje, aby se čokoláda při krájení nelámala.




Chci péct z Vaší první knížky ořechové oválky a je tam psané na špičku nože amonia. Nevím co to je. Vendula
Amonium je cukrářské droždí, které koupíte v drogerii. Amonium mírně zapáchá, proto doporučuji skladovat v uzavíratelné sklenici.




Chci obarvit bílou čokoládu na cukroví, ale nevím jakou použít barvu, gelová prý není vhodná. Potřebuji červenou. Můžete mi prosím poslat odkaz? Vendula
Gelová barva opravdu není na barvení čokolády vhodná. Čokoládu barvíme olejovými barvičkami. Prodávají se v balení po 4 kusech a kromě žluté, modré a oranžové, tam najdete také červenou. Koupit je můžete tady.

 




Já bych se Vás chtěla optat, jestli všechny ty recepty jste pekla. Děkuji Iveta
Ano, všechny recepty uvedené v kuchařkách jsem pekla, ochutnala i nafotila.




Nechystáte taky nějakou dia kuchařku? Od loňského roku mám cukrovku, peču cukrovíčko pro rodinu i známé a já sama teď nic nesmím. Jana
Dia kuchařku nepřipravuji.




Kde se dá sehnat kužílek na stáčení kornoutků? Monika
Kužílek koupíte v e-shopu na těchto stránkách, vybírat můžete ze tří velikostí.

 




Daju sa tieto recepty zaslať aj na Slovensko? Daniela
Kuchařky Helenčino pečení koupíte i na Slovensku. V e-shopu www.peceniehrou.sk
V případě zájmu Vám knihy mohu poslat poštou, kurýrem nebo na Zásilkovnu. Stačí v e-shopu na těchto stránkách učinit objednávku.




Dostala se mi do ruky Vaše kuchařka Rodinné recepty a není mi jasná jedna věc. U receptu na str. 56 (kávové bony) je odkaz na kávový krém na str. 92. Množství krému (cca 1kg) není úměrné k množství cukroví (50 ks). Myslím, že by toto mělo být v souladu. Martina

V knize je recept na základní máslový krém. Z tohoto základního máslového krému můžeme připravit další druhy krémů, stačí když přimícháme kokos, ořechy, kávu, kakao, karamel, atd. tak máme krém kokosový, ořechový, kávový....
Pokud budete péct více druhů cukroví plněného máslovým krémem, tak připravíte tuto dávku krému a po částech budete odebírat a dochucovat např. kávou, kokosem apod. Pokud potřebujete krém pouze na jeden druh cukroví, pak samozřejmě bude stačit 1/2 nebo 1/3 této dávky. Na video se můžete podívat tady.




Chtěla bych odebírat Vaše novinky, co pro to mám udělat? Růžena

Na této stránce stačí vyplnit formulář. Pak je třeba ještě jednou Váš zájem potvrdit v e-mailu, který Vám bude obratem zaslán.




Žloutková poleva na žloutkové řezy se dělá nad parou nebo ne? Eva

Žloutková poleva se nad parou nedělá.




Dělám podle Vašeho receptu ořechové trubičky. Těsto se drolí. Poradíte mi co s tím? Petra

Někdy se těsto drolí po vytažení z lednice, když je příliš ztuhlé (při prvotním zpracování se nedrolilo). Stačí ho dát na pár sekund do mikrovlnky, ale jen na chvilinku 3-5 sekund, těsto povolí a pak jen krátce propracujeme. Pokud se těsto drolí už při prvotním zpracování, tak přidáme kousek tuku.

 



Ako sa používajú gélové farby? Regina

Gelovými barvami barvíme cukrářskou hmotu na potahování dortů a na výrobu ozdob. Lze s nimi také barvit těsta a krémy. Stačí jen velmi malé množství barvy, nabírá se vždy na čisté párátko. Nehodí na barvení čokolády.




Jak sundám pečící papír, když je na dně plechu?  Martina

Po vychladnutí ořežete připečené okraje k plechu nožem. Položíte papír nebo mikroten a něco pevného – mřížku, desku, nebo jiný stejně velký plech (může být i větší, ale ne menší než je korpus). Překlopíte, položíte, sloupnete papír, položíte zpět plech na kterém se řez pekl, zase otočíte, odděláte desku, papír nebo mikroten a plníte. Je to vidět i v tomto videoreceptu.

Mzc1YzN